September Træf

INVITATION TIL SOLSKINSØEN BORNHOLM

Sommertræffet 2020 vil blive afholdt på Bornholm i uge 38  

fra søndag den 13 – 20 september 2020

På Sandkaas Familiecamping,v/ Kim Nissen,

Poppelvej 2, 3770 Allinge, tlf 5648 0441

Priser: Afrejse fra Ystad eller Køge. Inkl. en uges ophold, el og færge t/r i egen bil & campingvogn: 2 personer kr. 2.195,-

Yderligere info Se Kureren nr. 4-2019.

Billetter til turen bestilles – I GOD TID - af hver enkelt deltager hos ”Det lille Rejsesel-skab, Vibeke Riis

tlf 5695 6785  mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.   (www.bornholmcamping.dk)

 Billede2   Billede1   Billede2

Sandkaas familecamping ligger på det klipperige Nordbornholm. 3 km fra Hammeren med borgruin Hammershus. Bornholm er på 589 km2

Søndag den 13/9 kl. 12.00 Standerhejsning med info ??dag   kl.    ???    foredrag om seværdigheder på øen

Mandag – lørdag vil vi køre rundt og se seværdighederne på øen. En tur til ChristiansØ vil blive planlagt efter vejrsituationen.

Onsdag vil campingfatter lave mad til os i fælleslokalet. Der vil blive et selvbetalingsbeløb på ca. kr.   ???

Søndag den 20/9 kl. 10.30 Standerstrygning

 

Seværdigheder som hver enkelt deltager selv bestemmer hvor og hvornår de vil se

Helligdomsklipperne - Klipperne ved Helligdommen er en dansk naturskat, der i 1970 blev erhvervet af Danmarks Naturfond. På godt en kilometer kyststrækning finder man en natur, der ikke finder sin mage noget andet sted i kongeriget.

Bornholms Kunstmuseum og Helligdomsklipperne - et af Bornholms femstjernede naturområder

Men uroen har ulmet i dette hjørne af Bornholm, for da turismen i begyndelsen af 1900-tallet tog til, fik også andre landes borgere lyst til at slå sig ned og lave penge på øens lyksaligheder.

I 1906 var Hotel Helligdommen sammen med dets jordtilliggende og en kyststrækning med en del af de naturskønne Helligdomsklipper blevet opkøbt af en tysk hotelmand og således kommet i udenlandsk eje.  

Dette harmede bornholmerne og var medvirkende til, at man fik dannet Foreningen Bornholm i november 1906.

Da den tyske hotelejer også ønskede at købe naboparcellen, tog Foreningen straks kontakt til ejeren, som refereret i nedenstående artikel fra "I hundrede Aar på Klippeø" fra 1907:

Billede3 Billede1a Billede2a

Det var på dette areal, Foreningen i 1911 indrettede den store festplads "Bornholmerpladsen" og opførte fire åbne pavilloner og et kogehus med komfur for at kunne betjene det stigende antal gæster, der besøgte stedet.

For at sikre, at Helligdomsgårdens arealer kunne være åbne for alle blev ejeren forpligtiget gennem en fredningsdeklaration fra 1913.

Og en yderligere fredningsdeklaration fra 1918 sikrede, at Hotel Helligdommen sammen med Blanchs Hotel ikke faldt i tyske hænder. 

Men, gæster havde der været i rigt mål endnu længere tilbage i historien. For det "hellige" i området bunder i, at der i middelalderen lå et kapel, Trefoldighedskapellet, på marken lige ovenfor Helligdomsklippen.

 En hellig kilde for foden af klippen leverede livgivende vand, der blev bragt op i kapellet, og især Skt. Hans nat søgte mange mennesker til stedet med håb om helbredelse.

Helligdomskilden - en jættegryde i strandklippen

Forfatteren Christian Stub-Jørgensen skrev således i Jul på Bornholm i 1958, "at Helligdommen med helligkilden fra gammel tid har trukket bornholmerne til, de syge for at finde helbredelse, de raske for at deltage i de folkeforlystelser, der altid florerede på kildemarkedspladserne".

Videre skrev han, at i en af de sognebeskrivelser, som i 1624 blev sendt til Ole Worm i København fortæller Rø-præsten:

"En lille Halvfjerding Vej Nordøst for Rø Kirke findes ved Strandbredden nogle gamle Mure af et Kapel, som under Pavedømmet har været viet til den Hellige Trefoldighed, og har Landets Indbyggere på Hellig-Trefoldigheds Søndag begaaet megen Overtro dersteds, idet Præsten til Rø Kirke har holdt Messer dér efter pavelig Skik og bekommet stort Offer.

Nær Syd for nævnte Kapel er en dyb Dal, og her finder man oplagt med Menneskehaand en Stenhob, som er bred ovenpa og kaldes et Alter. Øst for dette Alter findes i Havbredden en Sten med Hulning, kaldet en Kilde, til hvilken der er meget vanskeligt at ned- og opstige igen, idet man med stor Besværlighed maa krybe paa Hænder og Fødder over Sten. Vandet slaar af Stranden op i Kilden, og derfor fattes der aldrig Vand i denne. Til denne Kilde har de i fordums Dage henrejst for at to sig for adskillig Legemssygdom og bræk".

Stub-Jørgensen fortsatte: "Selve Helligkilden var ingen kilde, men en jættegryde ude på klippepynten, og Hauberg skriver om den, at den er "en skåldannet fordybning", hvorfra der fremvælder fersk vand. som dog ved ringe bølgegang blandes med søvandet.

Billede2 Billede2 Billede2 Billede2

 Blankpolerede klipper under Bornholms Kunstmuseum

Her tager Hauberg ifølge Stub-Jørgensen fejl ved, at der intet ferskvandsvæld er i Helligdomsklippen, der udelukkende fyldes ved bølgeslaget. 

En beretning fra 1806 skulle endog vide, at "det undertiden var nødvendigt, når Havet havde været stille op under Sankt Hans, at en kone fyldte kilden med vand fra havet, for hvilket arbejde hun lønnedes med en part af offerpengene". 

Dog, grundlaget for denne Helligdomsklippe og områdets andre klippeformationer er mere end 1700 millioner gammelt! 

Klipperne og undergrunden er opbygget af stribet Gnejs, der netop her er gennemskåret af et utal diabasgange. Sådan en diabasgang er opstået ved, at grundfjeldet i tidernes morgen har slået sprækker, og disse sprækker er igen blevet fyldt ud med magma fra "jordens indre". Magmaet kaldes diabas.

Efterfølgende årtusinders nedbrydning har resulteret i, at nogle dele af grundfjeldet har vist sig mere modstandsdygtigt over for erosion end andre, og her har diabasen vist sig at være den blødere del.

Billede1b Billede3b Billede4

Måneskinsklipperne - Efter istiden har havets overflade i flere perioder stået højre end andre her ved Helligdomsklipperne, således et sted mellem 19 og 20 meter under den Baltiske Issø for godt 10.000 år siden.

Littorinahavet - havde for 5.000 år siden en havoverflade, der rakte omkring 11 meter højere end i dag.  

Kysten er derfor gennemsat af gange eller "ovne", der i høj grad er formet af vandets eroderende kraft i afvekslende bredde. Nogle som Sorte Gryde, der også blev kaldt "Hans Grønbechs Ovn" efter den mand, der fandt den omkring 1860, Våde Ovn og Tørre Ovn kan følges langt ind i fjeldet.

Libertsklippen - er opkaldt efter landskabsmaleren G. Emil Libert (1820-1908), der malede en del på Bornholm og som synes at have haft en vis forkærlighed for denne klippe i den nordvestlige ende af Helligdomsklipperne. 

Et ejendommeligt klippefremspring, hvis form kan minde om et plovskær eller stævnen på et panserskib!

Lyseklippen - har længe haft sit navn, og da den oprindeligt kaldtes "Lysene" eller "Alterlysene", må navnet gå tilbage til den tid, da der var to lys. Det ene styrtede ned i en storm i begyndelsen af 1800-tallet.

Alle andre navne på de markante klippeformationer som "Kærlighedsbænken", "Mågetårnet" og "Måneskinsklipperne" synes at stamme fra dengang i slutningen af 1800-tallet, da turisterne foretog deres indtog i området.

Billede2b   Billede2b   Billede2b   Billede2b   Billede2b   Billede2b

 

 

DCU-Camping Rørvig Strand 2019

Klik på billedet , for at se det stort.

Juni Træf

Indbydelse til træf den 12. til 14. juni 2020 på

RANDBØLDAL CAMPING, Dalen 9, 7183 Randbøldal

Det perfekte sted til at tilbringe en skøn weekend. Pladsen ligger i hjertet af Danmarks smukkeste natur og tæt ved Vejle. Dens unikke beliggenhed gør det til en god base for et besøg af f.eks. Legoland, Lalandia eller Givskud Zoo, Jellingmonumenterne, Museet, Tørskind Grusgrav eller Egtved pigens grav m.m.

Pladsen er hundevenlig, skønne grønne omgivelser, aktiviteter for børn og voksne – en god plads til ”hyggen” for alle samt gratis WIFI. Randbøldal camping er indrettet med en natur sø i midten, butik og restaurant tær ved indgangen.

Randbøldal Camping ligger i dalen ved Vejle å, som deler byen i to dele.

Billede1 Billede2 Billede5

Den første industrielle mølle blev opført i Randbøldal i 1732, og i 1847 blev den første klædevarefabrik bygget her. Bygningerne blev desværre ødelagt med tiden. I dag kan man stadigvæk se et lille minde fra fortiden, da den gamle lagerhal har fået lov at blive stående. Den er siden 2003 blevet brugt til Randbøldal Museu m (Dalekildevej 1, 7183 Randbøldal) åbent 10-16 tirsd-sønd. – gratis adgang)

Oplev købmanden som i vor forfædres tid. Bindeballe købmandsgård er en visit værd. Der serveres i det tilhørende kaffehus. (Bindeballevej 100, 7183 Randbøl, åbent alle dage fra 10-17) 

 Billede3 Billede4 Billede5

I Tørskind Grusgrav, Tør-skindvej 98A, 6040 Egtved, kan man kan se kunst af Robert Jacobsen. Et naturområde, hvor madkurven kan medbringes.

Egvedpigens grav/høj. En ung bronzepige blev stedt til hvile i en gravhøj i en egekiste som er blevet dateret til 1370 f.Kr. Selve fundet kan ses/er udstillet på Nationalmuseet i Kbh.

 

Fredag den 12. juni standerhejsning kl. 19.30 med info for weekenden samt praktiske oplysninger

Lørdag den 13. juni er til egen disposition. Pladsen har en Café ”Skjulestedet” hvor der serveres god, traditionel

Dansk mad samt en restaurant, som også har mad ud af huset. Hvis du ønsker at være med i en fællesmiddag

bestående af kogt hamburgerryg, friske grøntsager, persillekartofler og asparges sauce til kr. 90,- pr. person, skal dette bestilles sammen med tilmeldingen til træffet.  Madbestilling er bindende.

Søndag den 14. juni er der standerstrygning kl. 10.30.

 

Priser:         Pladsgebyr 40,-  /  Miljøafgift 40,-  /  Voksen 68,-  /

Barn 2-12 år 38,-  /   Hund 30,-  /  El 40,-  / bad 0,-

Indtjekning mellem klokken 14-20  /  Efter kl. 18: giv besked til recep-tionen på tlf 7588 3575.  Udtjekning mellem klokken 09-11

 Billede5 Billede6 Billede5

Tilmelding skal ske til Hans Ladelund på tlf. 2267 7790

eller på Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.   SENEST 1. juni 2020

Billesvænge Camping 2019

Klik på billedet , for at se det stort


Besøg vores sponsor!